MISTÄ TUOTTEEN HINTA KOOSTUU?
Suomalaisen tuotteen hinta voi herättää monissa kysymyksiä. Olemmeko niin tottuneita 10 euron t-paitaan, että kavahdamme 45 euron vastaavaa? Olemmeko täysin vieraantuneita vaatteiden tuotannosta? Hinta ei tosin aina kerro laadusta, ja siksi tuotteen alkuperästä kysyminenkin on tärkeää. Avasimme kahden erilaisen tuotteen hintarakenteen niin perinteisen jälleenmyyjän kuin Weecos-kauppapaikan näkökulmasta.
GLOBE HOPEN LAUKKU
Nuoska-tietokonelaukku on tehty armeijan laukkukankaasta. Turvavyöstä tehty olkahihna on säädettävä ja irroitettava, ja laukun yksityiskohdat ovat messumatosta. Laukun materiaali on lajiteltu ja puhdistettu Suomessa, ja laukku on ommeltu Virossa.

Nuoska-tietokonelaukku maksaa 165 euroa, ja alvin osuus hinnasta on 31,93 euroa. Weecosin kautta myytäessä Globe Hopen osuus laukusta on 106,46 euroa, ja summa kattaa muun muassa tuotanto- ja materiaalikustannukset, suunnittelun ja prototyypit, pakkausmateriaalit, kuljetuskustannukset, riskin varastoon jäävistä laukuista, markkinointi- ja viestintäkulut sekä muut juoksevat kulut, kuten palkat ja tilavuokrat.
Weecos saa jokaisesta myydystä tuotteesta 20 % komission eli 26,61 euroa. Perinteisen jälleenmyyjän osuus tietokonelaukusta on suurempi, sillä jälleenmyyjä ostaa tuotteet sisään ja ottaa riskin varastoon jäävistä tuotteista.
TAUKO DESIGNIN MEKKO
TAUKO-tuotteen kustannusrakenne koostuu pääosin neljästä osa-alueesta: valmistuksesta, brändistä, vähittäiskaupasta ja arvonlisäverosta. Kukin osa-alue voidaan jakaa vielä pienempiin osiin.

Otetaan esimerkiksi Crystal-mekko, joka on kustannusten jaon osalta keskimääräinen TAUKO-tuote ja maksaa 259 euroa. Arvonlisäveron osuus mekosta on 24 %:a eli 50.13 euroa.
Mekon tuotannon kokonaiskustannukset ovat 95,90 euroa. Tuotannon merkittävimmät kulut syntyvät materiaaleista, palkoista ja muista juoksevista kuluista ompelu- ja värjäysyrityksille. Muita tuotantoon liittyviä kustannuksia tulee kuljetuksesta materiaali tarjoajien, tuotantolaitosten sekä lopullisten jakelijoiden välillä.
Tuotantokulujen jälkeen TAUKOn osuus Crystal-mekosta on 71,20 euroa eli noin 28 %:a vähittäismyyntihinnasta. Summa kattaa suunnittelu- ja kehityskustannukset, henkilöstö- ja markkinointikulut sekä muut juoksevat kulut, kuten studion vuokran Helsingissä. Lisäksi brändi ottaa riskin tuotteen ylituotannosta, eli niistä tuotteista, joita ei pystytä myymään vähittäismyyjille ja kuluttajille.
Perinteisen jälleenmyyjän vähittäismyyntimarginaali on tyypillisesti puolet vähittäismyyntihinnasta ilman arvonlisäveroa. Crystal-mekon tapauksessa tämä on 104,44 euroa. Liikettä pyörittävä kauppias ostaa tuotteita etukäteen ja ottaa samalla riskin myymättä jääneistä tuotteista.
Riski varastoon jäävistä tuotteista säilyy brändillä kauppapaikka-alustalla. Weecosin tapauksessa tämä näkyy heidän osuutensa kohdalla: Weecos saa tuotteista 20 % provision 50 % vähittäismyyntihinnan sijaan. Crystal-mekosta Weecos saa 41,77 euroa, ja loput 167,10 euroa menevät TAUKOlle.
VUONUEEN LAMPAANVILLAPIPO
Vuonueen pipojen villat tulevat tilan omilta lampailta sekä lähiseudun muilta lammastiloilta. Pipojen materiaaliksi kelpuutetaan vain kaikkein laadukkaimmat ja pehmeimmät villat.
Koska villan hinta ei yleisesti ole lampureille erityisen kannattava, villaa päätyy Suomessa paljon hävitettäväksi. Vuonue on halunnut puuttua tähän ongelmaan ja maksaa lampureille reilumman korvauksen laadukkaasta villasta. Pipon valmistuksen työvaiheita on useita. Ensin villa haetaan tiloilta, puhdistetaan, lajitellaan ja lähetetään kehräämöön. Kehräämöltä tullut lanka pestään käsin, kuivataan ja keritään vyyhdiltä keräksi. Tupsulangoista osa värjätään luonnosta kerätyillä kasveilla ja sienillä. Tämän jälkeen pipo neulotaan käsin.

Lampaanvillapipon tuotantokustannukset ovat yhteensä 38,37 euroa. Yhden pipon materiaalin, eli villojen, hinta on noin 2 euroa, ja Pirtin kehräämön tekemän kehräyksen sekä villan postikulujen yhteensä noin 5 euroa. Muun valmistuksen osuus hinnasta, eli työstä maksettava palkka on 26,37 euroa, ja tästä summasta vähennetään vielä verot. Pipot saadaan kulkemaan Postin kautta kirjeenä, ja postikulujen hinta on noin 5 euroa. Pipon hinnasta ALV:in osuus on 24 %:a eli 13,60 euroa. Markkinointiin, valokuvauksiin ja muihin vastaaviin kuluihin menee yhteensä 5,50 euroa.
Weecosin osuus tuotteen hinnasta on 20 %:a eli 10,53 euroa. Jos jälleenmyyjän osuus hinnasta muualla on suurempi, pienenee yrittäjälle valmistuksesta jäävä summa.