REMAKE

Recycled and remade from post consumer waste. The hardest way to make eco fashion - but we are doing it.

REMAKE

Finland
info@remake.fi
Arkadiankatu 31 lh 5
00100 Helsinki
Finland
Remake on muoti- ja tekstiilialan yritys. Olemme erikoistuneet ylijäämämateriaalien uudelleentuottamiseen. Konsultoimme yrityksiä ja yhteisöjä tekstiilien kierrätykseen ja uusiotuottamiseen liittyvissä asioissa ja järjestämme luentoja ja työpajoja liittyen tekstiilien kierrätykseen ja ekologiseen tyyliin.
Company
Who is behind the shop and where the idea came from? 
Jo kuusitoista vuotiaana ollessani harjoittelussa Ateljee ompelimossa unelmoin, että olisin joskus "vaatesuunnittelija". Valmistuinkin vuonna 2001 pukuompelijaksi ja olin monesti aikeissa jatkaa suunnittelupuolelle, kunnes 2007 perustimme Pia Leikaksen kanssa Remaken ompelimon ja sitä myöden alkoi kyteä oman malliston luomisideakin päässä_ tosin siihen päästiin vasta pitkän ajan kulttua ja monen firman rakennusmutkan kautta. Vuonna 2010 Remaken kylkeen perustetiin nk. Remade-tiimi. Sen ideana oli valmentaa alan ammattilaisia luomaan yhteisöllisesti sarjatuotettavampaa uusiotuotanto mallistoa nimenomaan postconsumer jätteestä. Ohjailtuani tätä tiimiä vuoteen 2012 saakka tuumasin, että jonkun täytyy ilmeisesti ensin näyttää miten Postconsumer tekstiilistä saadaan sarjatuotettava mallisto ja mallintaa koko prosessi, sillä saimme tiimin kanssa aikaan lähinnä satunnaisia sarjassa tehtyjä tuotteita. MEM siis syntyi tuona vuonna silkasta sisuuntumisesta tähän projektiin. Lakkautin tiimin ja aloin yrityksen pyörittämisen jälkeisinä pimeinä tunteina luoda muotoja mallistoon, jonka nimi ilmestyi eteeni alunperin Tarot-korteista.. se myös tarkoittaa äitiä. Olen Remaken äiti ja äiti henkilökohtaisessa elämässä neljälle lapselleni.
How many people work for your company? 
Koko Remaken ydintiimin kuuluu kymmenisen ihmistä ja löyhästi parisenkymmentä. MEMiä Remakella työstää neljän ihmisen tiimi_ kaikki osa-aikaisesti.
What have been the highlights for your company? 
MEMin kohokohtia on olleet tietysti lanseerausnäytökset 2014 Korjaamolla ja viime vuoden ASX15 näytös Helisngin Kallion Kaikussa. Toisena asiana on ollut myynnin vaiheittainen käynnistyminen.
How do you aim to improve the welfare of the environment and human. 
MEM tuotetaan täysin omalaatuisella tavalla.
Kaikki materiaali tuotetaan mallistoon paikallisten kierrättävien tahojen toimesta monia vuosia hiottujen yhteistyökanavien kautta_ tällä hetkellä lähes kaikki materiaali tilataan esilajiteltuna Vantaan Kontilta (SPR).

Malliston suunnittelu ja mallinnus tehdään Remaken siipien suojassa ja tuotantoon on osallistettu alansa tiukkoja ammattilaisia, jotka saavat provisiopohjaisesti yli kolmanneksen MEMin myyntihinnasta.

MEMin kautta pyritään myös luomaan kokonaan uudelaisia toimintamalleja vaatetuotantoon, ja toiveessa on että niitä voitaisiin soveltaa myös muiden toimijoiden toimintaan tulevaisuudessa tai että sen luomat mallit voisivat toimia esimerkkinä muille.

MEM on täysin läpinäkyvä tuotannoltaan ja tämä näkyy myös siinä että kun tuote on paikallisesti tuotettu kokonaisuudessaan antaa Remake sille 6kk rakennetakuun ja kantaa vastuunsa tuotteen huollon kosultoinnista antaen spesifit ohjeet sen huoltoon.
Has your company had to give up something to be more sustainable and responsible? 
Toistaiseksi Ei.
Olemme saaneet luoda koko toimintamalliston itse.
What are your visions for the future? 
Luoda liiketoiminallisesti toimivia ratkaisuja Suomen ja Maailman vaateteollisuuden kohtaamien haasteiden selättämiseksi nyt ja tulevaisuudessa. Ja ensisijaisesti osoittaa ettei vanhat mallit ole ainoat oikeat vaan aina on tilaa vaihtoehdoille.
What is your motto? 
"Recycled and remade from post consumer waste. The hardest way to make eco fashion - but we are doing it."
What inspires you? 
Meitä Remakella ja memillä inspiroi rohkeus, ennakkoluulottomuus ja Innovaatio. Jatkuvaa inspiraatio tuovat myös duunit joiden eteen saa haastaa itsensä sekä ajatus rvoluutiosta muotialalla.
Products and product creation
Which product best describes you and why? 
Joka ikinen MEM-tuote. Joka ikinen MEM-tuote on omassa olemuksessaan uniikki_ vaikka se olisikin sarjassa tuotettu. Sen materiaalien uniikki variointi saa jokaisen tuotteen omaamaan oman vivahteen ja omalaatuinen sekä omintakeinen muotoilu tekee siitä kantajalleen monella tapaa erityisen.
How do your products add value for your customers compared to basic market products? 
Kaikki :-)
How do you aim to produce long lasting products? What this requires for example from the product design? 
Kaikissa memin malleissa tuote rakennetaan lähtökohtaisesti teknisesti niin, että rasituksen alaisuuteen altistuvat linjat kaavoitetaan löyhiksi myöskin siksi että ne antavat kropan muodolle muuntumistilaa. Kaikissa vaatteissa pyritään rakentamaan ns. runko, joka kannattelee ei vain itse vaatetta vaan luo myös ryhtiä kantajaansa, kun taas muut osat luovat käyttömukavuutta. Runkorakenne on otettu käyttöön myös siksi, että se ottaa vaatteen kulumisen suurimman rasituksen kannateltavakseen.
Tuotesuunnittelu memissä on aika poikkeava perinteiseen malliin nähtynä, sillä kaikissa tuotantovaiheissa uusiotuotanto malli luo omat haasteensa.
What is the best feedback you have received from your products? 
Koemme että jo pelkästään se, että tuotteet kiinnostavat ja niitä myydään riittää tällä hetkellä palautteeksi tuotteistamme.
What product do you find superb that was made by someone other than you? 
Niitä on kovin monia! MEM tutkii jatkuvasti mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä muiden vastaavan ideologian omaavien tahojen kanssa. MEMin ensimmäisen kokonaisen malliston yhteistyötaho oli 2. elämä, joka valmsitaa koruja ja asusteita pyörän sisäkumista. MEMin DFR14 mallistoon saatiin upeat rannekkeet ja kaulakorut heidän toimesta.
What materials you prefer in production? 
Tällä hetkellä olemme pitäytyneet denimissä, trikoossa, collegessä ja pintanahassa. Puhtaasti siitä syystä että uusiotuotannossa (upcycle) täytyy ottaa aina huomioon kierrättävien tahojen materiaalivirtojen laatu ja määrä.
What makes your products environmentally friendly? 
Kaikki :-)
Are you aware of where the part of your products (materials etc.) are made and by whom and in what circumstances? 
Kyllä.
How do you pack your products? 
Kierrätetystä paperista tehtyihin paperikasseihin.
What alternatives you prefer for the product delivery? 
postia.
5 tips you could give someone interested in a more sustainable way of life. 
1. Harkitse ennen kuin ostat- Monesti huolimattomat ostokset ovat ne mitkä jäävät vähälle käytölle.
2. Osta "vähän kallista"- arvostat tuotetta enemmän ja huollat sitä mielummin.
3. Huolla ja luo suhde ostamaasi tuotteesee. Luo sen kanssa tarinoita.
4. Suosi lähellä tuotettua.
5. Tutustu aina tuotteen tuottajaan ja sen toimintamalliin ja ole kriittinen.