LIIA

UUTUUS! KUULAS-sarjan korut ovat nyt ennakkotilattavissa etuhintaan 28.2.2019 saakka!

LIIA

Suomi
laura@liia.fi
Suomi
LIIAn korut ovat ajatonta muotoilua, vastuullisia valintoja ja käsintehtyä luksusta.

LIIA on kultasepänalan artesaani Laura Ikosen korumerkki ja korumuotoilustudio. Korut suunnitellaan ja valmistetaan kuvan kauniissa Tammisaaressa, Suomen etelärannikolla. Korut valmistetaan pääasiassa perinteisin käsityömenetelmin, mutta myös nykyaikaista teknologiaa, kuten 3D mallinnusta, apuna käyttäen.
Yritys
Kuka tai ketkä ova kaupan takana ja mistä idea siihen lähti? 
LIIA on yhden naisen yritys ja yrityksen takana olen minä, kultaseppäartesaani Laura Ikonen.

Yritys on toteutunut unelma ja tähän on päädytty pitkän ja mutkikkaan polun kautta. Kouluttauduin aiemmin ihan toiselle alalle, ehdin olla työelämässäkin useamman vuoden, mutta taustalla oli kova kaipuu tehdä jotain luovaa ja toteuttaa itseään. Rohkaistuin opiskelemaan uuden ammatin. Muutin samalla uudelle kotipaikkakunnalle ja opiskelin kultaseppäartesaanin koulutuksen ruotsiksi. Korujen suunnittelusta ja valmistamisesta löytyi se oma juttu, josta nautin valtavasti!

LIIAn ajattelutavan ja korufilosofian voi hyvin kiteyttää näin: LIIA on ajatonta muotoilua, vastuullisia valintoja ja käsintehtyä luksusta.
Montako ihmistä yrityksessänne työskentelee? 
Yksi nainen, jonka rooli muuttuu tilanteen vaatiessa suunnittelijasta ja koruntekijästä, myyjäksi, markkinointipäälliköksi, milloin vähän graafikoksi ja wannabe-valokuvaajaksikin :)

Lisäksi pajalla ja toimistolla pyörii maailman paras työkaveri: pieni portugalin podengo, Sisu-koira. Sisu pakottaa välillä vähän leikkimään, rauhoittaa, jos emäntä meinaa stressata liikaa ja vie ulos työn vastapainoksi ja virkistykseksi.
Mitkä ovat olleet toimintanne kohokohtia? 
Jokaiset ihanat asiakaskohtaamiset kasvokkain tai virtuaalisesti! On ihan parasta kuulla palautetta, saada kiitosta ja kuulla tarinoita siitä minne, kenelle ja missä tilanteissa LIIAn koruja on annettu, saatu ja käytetty <3
Millä tavalla pyritte parantamaan ympäristön ja ihmisten hyvinvointia? 
Kultasepän työssä pyrin käyttämään sellaisia työtapoja, materiaaleja ja aineita, jotka ovat mahdollisimman turvallisia ja terveellisiä niin omalle terveydelle kuin ympäristöllekin. Valikoin materiaalien toimittajat niin, että pääsen mahdollisimman hyvin perille mistä materiaalit ja tavarat alunperin tulevat. Tuotannon joka vaiheessa pyrin löytää mahdollisimman hyviä ratkaisuja ympäristöä, ihmisiä ja eläimiä ajatellen.

Työhyvinvoinnista ja omasta jaksamisesta arjessa yksinyrittäjänä yritän pitää myös huolta, se on vastuullisuutta itseään ja omaa hyvinvointiani kohtaan! Yritän katkoa arkea esimerkiksi lähtemällä lenkille tai ihan vaan nauttimaan ulkoilmasta ja luonnosta. Tässä hyvänä apuna onkin luottoapuri, Sisu-koira :)
Onko teidän pitänyt luopua jostakin kestävämmän ja vastuullisemman toimintatavan vuoksi? 
En näe, että jostain olisi pitänyt luopua. Ehkä vain on hyväksyttävä se, että toisinaan hyvien ratkaisujen löytymiseen saattaa kulua aikaa. Kuitenkin on mielestäni tärkeää askel askeleelta etsiä parempia ratkaisuja ympäristön ja ihmisten kannalta, vaikkei paras mahdollinen vaihtoehto heti olisi tarjolla.
Mikä on yrityksenne tulevaisuuden visio? 
Toivon, että LIIA työllistää tulevaisuudessakin ainakin minut, työllä, jota rakastan.
Mikä on mottonne? 
Ilon kautta - positiivisella asenteella pääsee pitkälle, ja se usein näkyy ja tarttuu! :)
Mikä inspiroi teitä? 
Inspiraatio voi löytyä milloin mistäkin, ihan arkisista asioista - asioista ja ihmisistä ympärillä.
Tuotteet ja tuotanto
Mikä tuote kuvaa teitä parhaiten ja miksi? 
YHDESSÄ-riipuksessa kiteytyy moni LIIAn ajatusmaailman ydinasia: se on ajattoman yksinkertaista ja pelkistettyä muotoilua, mutta sen taustalla on tarina. Inspiraationa on ollut ystävyys ja rakkaus, korun lehdykät ovat kuin sydämen puolikkaat. Koru on kuitenkin LIIAn tyyliin saanut abstraktimman ja pelkistetyn muodon. Korussa ei ole nurjaa puolta, vaan se on aina oikein päin. Vaikka lehdykät kiepsahtaisivat ympäri, saa koru vaan toisenlaisen muodon. YHDESSÄ istuu myös omaan ajatusmaailmaan hyvin. Uskon, että yhdessä olemme vahvempia ja toinen toisiamme tsemppaamalla saavutamme upeita juttuja!
Mikä erottaa tuotteenne tavanomaisesta markettituotteesta? 
LIIAn korut ovat ajatonta muotoilua, ne on rakkaudella tehty käsityönä minulta sinulle. Ne kestävät aikaa, niin fyysisiltä ominaisuuksiltaan kuin designiltaankin. Koru ei myöskään ole vain koru, niiden taustalla on tarinoita ja koruun kiteytyy aina pieni palan tekijänsä mielenmaisemaa ja ajatusmaailmaa.

Kun ostat LIIAn korun, tuet pienyrittäjää, ostat palan toteutunutta unelmaa, ja saat tämän naisen huulille leveän hymyn!
Millä tavoilla pyritte tekemään tuotteista pitkäikäisiä? Mitä esimerkiksi tuotesuunnittelussa on otettava huomioon? 
Tuotteet valmistetaan laadukkaista materiaaleista ja jo korun suunnittelussa otetaan huomioon se, että tuotteen tulisi kestää aikaa. Annetaan aktiivisesti myös tietoa korun huollosta ja tarvittaessa huollon kanssa saa aina apua!

Kestävyyttä ja käyttöiän pidentämistä haluan ottaa huomioon myös suunnittelemalla muunneltavia koruja. Tämä on aihe joka kiehtoo minua valtavasti. Kun korulle löytyy monta erilaista käyttötapaa, lisää se myös tuotteen käyttöikää. Tästä esimerkki on 100-vuotiaan Suomen kunniaksi suunniteltu KOIVU-riipus, jota voi käyttää vähintään neljällä eri tavalla. Koru on osa Weecosin kanssa toteutettua Sydänmaani-kampanjaa ja inspiraatio koruun on löytynyt Suomen upeasta luonnosta, jolla myös on monet kasvot.
Millainen on ollut paras saamanne palaute tuotteistanne? 
Jokaikinen ihastunut huokaus, kiittelevä kommentti ja palaute on aina ihan mieletöntä saada!

Yksi hauska tarina muistuu mieleen, kun eräässä myyntitapahtumassa LIIAn myyntipisteelle tuli pariskunta, joka oli aiemmin ostanut korun syntymäpäivälahjaksi lapsenlapselleen. Varsinaista materiaalilahjaa ei oikeastaan ollut edes tarkoitus hankkia, mutta koru oli niin hyvä lahjansaajalle, että se hankittiin. Nyt myöhemmin he kiittelivät, että koru oli todella tykätty ja näyttivät jopa videon tilanteesta, kun paketti oli avattu ja lahjansaaja selvästi ilahtunut uudesta korustaan! Lämmitti myös tekijän mieltä melkoisesti! :)
Mikä toisen valmistajan tuote on mielestänne lyömätön yliveto omien tuotteidenne lisäksi? 
Olen täysin ihastunut Nokian Neulomon tunikoihin! Oman vaatekaapin pelastajaksi ja moneen tilanteeseen sopivaksi vakiovarusteeksi on muotoutunut Neulomon Marika-tunika jo parissa eri värissä. Asusteilla voi muunnella asua käyttötilanteen mukaan ja se sopii melkein mihin vaan kotisohvalta kokkareille! Ja muuten pitkät riipukset + Marika-tunika = toimii täydellisesti <3
Millaisia raaka-aineita ja materiaaleja suositte tuotteiden valmistuksessa? 
Laadukkaita jalometalleja, pääasiassa hopeaa. Pyrin suosimaan tavarantoimittajia, jotka voivat taata materiaalin olevan mahdollisimman pitkälle kierrätettyä. Omassa tuotannossa käytännössä kaikki ylijäämämateriaali kerätään talteen ja ennen pitkää käytetään uudelleen.

LIIAn mallistoon kuuluvat Sirpale-korvakorut valmistetaan oman tuotannon ylijäämäpaloista, jolloin materiaalia saadan mahdollisimman vähin välivaihein heti tuotantoon ja uusiksi, kauniiksi koruiksi.
Mitkä seikat tekevät tuotteistanne ympäristöystävällisen? 
Hopeinen, laadukas, käsin tehty koru on todella pitkäikäinen ystävä. Kun koru on laadukas, voi sitä huoltaa ja tarvittaessa korjata, jonka jälkeen se on taas kuin uusi. Jalometalleista lähes kaikki ylijäämämateriaalikin saadaan talteen ja käytetään myöhemmin uudelleen.
Oletteko selvillä siitä missä, kuka ja miten on valmistanut tuotteenne osat? 
Tuotteet syntyvät käytännössä alusta loppuun LIIAn työhuoneella. Myös materiaalin alkuperästä olen kiinnostunut ja pyrin selvittämään sitä niin pitkälle kuin se suinkin on mahdollista! Työstettävän hopean tilaan aina 100 % kierrätettynä, jolloin tiedän, ettei materiaalini tule kaivoksilta, jossa olot ovat kyseenalaisia. Tämä materiaali on jo kertaalleen ollut jossain käytössä ja työstetään nyt uudelleen, LIIAn koruiksi.
Miten pakkaatte tuotteenne? 
Tuotteet pakataan kartonkiseen tyylikkääseen korurasiaan ja postitetaan kartonkisissa postituspakkauksissa.
Millaisia vaihtoehtoja suositte tuotteiden kuljettamisessa? 
Pääasiassa Postin kuljetuksia.
5 vinkkiä joita voisitte antaa kestävämmästä elämäntavasta kiinnostuneille? 
- Osta vähemmän määrää, enemmän laatua.
- Mieti voiko vanhan huoltaa tai korjata?
- Iloitsisiko joku vielä vaatteestasi tai asusteestasi, joka on jäänyt käyttämättömäksi, mutta on vielä hyvässä kunnossa, anna hyvän kiertää ja kierrätä!
- Suosi lähellä tuotettua ja tue paikallista pienyrittäjää
- Muista nauttia tavallisen arjen, yksinkertaisista iloista :)