Mitä on luonnonkosmetiikka?

LUONNONKOSMETIIKKA
Luonnonkosmetiikka tehdään luonnollisista raaka-aineista. Luonnollista voi olla kaikki, mikä kasvaa luonnossa, ja mitä voisi kerätä vapaasti luonnosta. Se ei tietenkään tarkoita, että kosmetiikassa käytetyt raaka-aineet olisi kerätty suoraan luonnosta, vaan niitä voidaan kasvattaa ja viljellä. Luonnollisten raaka-aineiden vastakohta ovat synteettiset aineet, joita valmistetaan keinotekoisesti laboratorioissa. Luonnonkosmetiikka koostuu siis puhtaista luonnon ainesosista, kuten esimerkiksi vedestä, kasveista, viljoista, kasviravoista, savesta, kukista ja yrteistä.

Lainsäädännössä ei vielä ole yleistä määritelmää luonnonkosmetiikalle, joten alalla on kehitetty vakiintuneita käytäntöjä ja sertifikaatteja. Merkit tai yksittäiset tuotteet voidaan sertifioida eri tahojen ylläpitämien sertifikaattien avulla. Sertifikaattien avulla kuluttajalle on helppo viestiä, minkä määritelmien mukaan tuote on luonnonkosmetiikkaa. Ulkoisten tahojen suorittama auditointi voi olla kallis prosessi, eikä pienemmillä kosmetiikkamerkeillä välttämättä ole sertifikaatteja taloudellisista syistä. Valppaan kuluttajan kannattaa vilkaista tuotteen aineosaluetteloa ja varmistua itse siitä, että kyseessä on vain luonnollisia aineita sisältävä tuote. Luonnonkosmetiikka on herättänyt kiinnostusta perinteisissä isoissa kosmetiikkabrändeissäkin, ja enemmän tai vähemmän luonnollisia aineosia sisältävät tuotteetkin saatetaan merkitä harhaan johtavasti luonnollisiksi. Tuotteen nimen tai mainostekstin sijaan kannattaa siis vilkaista aineosalistaa varmistaakseen, mitä tuote oikeastaan sisältää. Vaikka hajusteena olisi käytetty aitoa kukkauutetta, mutta jämäkkä koostumus on saavutettu parafiinilla, ei tuotetta saisi kutsua luonnonkosmetiikaksi.

Luonnonkosmetiikka eroaa synteettisestä kosmetiikasta nimensä mukaisesti synteettisten ainesosien osalta. Synteettisiä aineosia ovat esimerkiksi öljypohjaiset silikonit, parabeenit, mikromuovit ja keinotekoiset väriaineet ja hajusteet. Tiettyjen synteettisten aineiden on todistettu olevan haitallisia ihmiskeholle ja niiden on havaittu pääsevän jätevesien mukana leviämään ympäristöön ja vesistöihin. Luonnonkosmetiikka tekee siis hyvää sekä keholle että ympäristölle.

LUOMUKOSMETIIKKA
Luonnonkosmetiikka voi myös olla luomukosmetiikkaa, mutta ne eivät aina kulje käsi kädessä. Luonnonkosmetiikan ja luomukosmetiikan eroa voi verrata esimerkiksi elintarvikkeeseen. Omena on aina luonnollinen, mutta riippuu sen viljelystä, onko se luomulaatuista vaiko ei. Luomukosmetiikka on säädelty määritelmä ja luomukosmetiikan raaka-aineita koskevat samat luomuviljelyn lait kuin elintarvikkeita eikä luomuviljelyssä esimerkiksi käytetä kemikaaleja, kuten tuholaismyrkkyjä. Luomukosmetiikalle on erillisiä sertifikaatteja ja yleisimmän määritelmän mukaan luomukosmetiikan tulee koostua 95 % luomustandardien mukaisesti viljellyistä ainesosista. Eri sertifikaatit painottavat eri asioita ja vaihtelevat siten niiden kriteerien suhteen. Yksi tiukimpia sertifikaatteja on Demeter, joka edellyttää vielä luomua tiukemmin, eli biodynaamisesti viljeltyjä raaka-aineita.

Kaikkia luonnollisia ainesosia ei voi kuitenkaan määritellä luomuksi. Villiyrtit ja muut luonnossa kasvavat marjat ja kasvit eivät voi saada luomusertifiointia, koska ne kasvavat vapaasti eivätkä siten ole viljelijän toimesta viljelty luomustandardien mukaisesti. Myöskään esimerkiksi vesi tai savi eivät koskaan voi olla luomumerkittyä.

TUOREKOSMETIIKKA
Entä mitä on tuorekosmetiikka? Tuorekosmetiikka on nimensä mukaisesti tuoretta, ja se valmistetaan tilauksesta. Tuotteet valmistetaan pienissä erissä ja kerrallaan vain tarvittavan määrän verran. Tuotteet toimitetaan tarkkaan mitoitettuna tietylle ajanjaksolle, minkä jälkeen saa jälleen uuden toimituksen tuoretta tuotetta. Tuorekosmetiikassa ihoa ja kehoa hoitavat ainesosat säilyvät tuotteessa ilman erillisiä säilöntäaineita. Tuorekosmetiikan kaikki ainesosat ovat luonnollisia, eli peräisin puhtaasti luonnosta.

Similar Posts

Vastaa