Miksi Vaatevallankumous on Weecosille tärkeä?

Vuonna 2011 lapsuudenystävät Anna ja Hanna havahtuivat pohtimaan nykyisen kulutustahdin järjettömyyttä. 90-luvun lopulla alkanut pikamuodin kierre oli vain kiihtynyt ja muuttanut asenteita tehden kaikesta kertakäyttöistä – melkeinpä arvotonta. Mihin vuosien käyttöä kestävät vaatteet olivat kadonneet? Kenen käsissä ja millaisissa oloissa olivat valmistuneet yhden kesän kestäneet kengät? Ja kenen taskuun rahat ostoistamme oikeasti menivät? Monet ystävien lähipiirissä miettivät myös vaatteidensa alkuperää.
Samanaikaisesti Suomessa ja maailmalla syntyi lisää uusia design-merkkejä, joiden vaakakupissa painoivat niin eettiset kuin ekologiset arvot. Merkkien löytäminen oli kuitenkin työlästä ja ne olivat monien ulottumattomissa. Annalle ja Hannalle syntyi ajatus ratkaisusta, kauppapaikka-alusta Weecosista, jonne ihmisiä ja ympäristöä sekä monimuotoisuutta ja läpinäkyvyyttä kunnioittavat merkit olisi koottu yhteen.
Weecosissa olevat merkit pystyvät vastaamaan Vaatevallankumouksen ydinkysymykseen #whomademyclothes, ja he avaavat mielellään tuotantoaan siitä kysyville. Sen lisäksi, että olemme koonneet nämä merkit saman katon alle haluamme muuttaa ihmisten asenteita kohti kestäviä ja harkittuja valintoja sekä elämäntapaa. Meidän täytyy ymmärtää, etteivät asusteemme tai vaatteetteemme ilmesty tyhjästä, vaan niiden takana on lukuisia käsipareja. Meidän pitää tarkastella kulutustottumuksiamme ja tuotteiden hintalappuja kriittisesti. Meidän on pidettävä vaatteistamme myös parempaa huolta ja korjattava niitä poisheittämisen sijaan.
On selvää, että muuttaaksemme asioita parempaan suuntaan on tehtävä yhteistyötä. Tähän ajatukseen nojaa myös maailmanlaajuinen Vaatevallankumous-liike. Jokaisella mukana olevalla kuluttajalla, yrityksellä, medialla, päättäjällä ja järjestöllä on tärkeä rooli olla vaikuttamassa ympäristöä ja työntekijöitä arvostavaan vaateteollisuuden ja avoimuuteen. Yhdessä voimme puolustaa niiden ihmisten oikeuksia, jotka eivät pysty sitä itse tekemään ja vaatia heille turvallisempia ja parempia työolosuhteita.
Mitä enemmän vaadimme vastauksia Vaatatellenkumouksen #whomademyclothes-ydinkysymykseen, sitä enemmän muotijättienkin on kuunneltava meitä ja otettava askelia kohti läpinäkyvämpää ja reilumpaa tuotantoa. Yhdessä voimme saada aikaan positiivisen muutoksen!

Tämän jutun kansikuvassa on Aarrekidin kaavoitustiimi eli Carolina Pereira, Fernanda Crasto ja Brígida Ferreira. Kuva otettu Aarrekidin tehtaalla Cottonhousella.
Lue lisää täältä siitä, miksi tarvitsemme Vaatevallankumouksen.