VILMURI by Vilma Wallinmaa

VILMURI by Vilma Wallinmaa

Finland
vilmuribyvilma.wallinmaa@gmail.com
Vanha Pisantie 8 (painostudio, tuotanto)
02280 Espoo
Finland
Pattern forms the surface, sensitivity meets strength and old becomes new in VILMURI by Vilma Wallinmaa upcycled design. VILMURI love the quality of the recycled: patterns and texture, leather and silk, thoughtful, hand-crafted details and MOLA-decoration.

Upcycled, illustrated accessories and apparel, the most popular illustrated tights, leggings and socks.

Ecodesign means all of the products that are eco-ethically produced. Vilmuri by Vilma Wallinmaa only focuses on up-cycling and reproduction. It seeks to use an existing textile waste and prevent the waste of the new born. Ecodesign company VILMURI by Vilma Wallinmaa offers a personal, characteristic touch with up-cycled products and services. We specialize in a variety of recycled printing and printing services.

VILMURI by Vilma Wallinmaa
http://www.vilmuri.com/
https://www.facebook.com/vilmuribyvilmawallinmaa
http://instagram.com/vilmuribyvilma
Company
Who is behind the shop and where the idea came from? 
Kuvio muodostaa pinnan, herkkyys kohtaa vahvuuden ja vanha muuttuu uudeksi VILMURI by Vilma Wallinmaa- uusiodesignissa. VILMURI rakastaa kierrätettyä laatua: kuviointeja ja tekstuuria, nahkaa ja silkkiä, harkittuja, käsin tehtyjä yksityiskohtia ja MOLA-koristelua. Uusiotuotettuja asusteita ja vaatteita, suosituimpana kuvitetut sukkahousut.

Ekodesignyritys VILMURI by Vilma Wallinmaa tarjoaa persoonallisia, vahvalla omaleimaisella otteella varustettuja uusiotuotteita ja palveluita, erikoisosaamisenaan erilaiset painotuotteet ja -palvelut. Ekodesignia ovat kaikki tuotteet, jotka ovat ekologis-eettisesti tuotettuja. Vilmuri by Vilma Wallinmaa keskittyy ainoastaan uusiotuotantoon. Siinä pyritään käyttämään jo olemassa olevaa tekstiilijätettä tai ylijäämää ja ennalta-ehkäisemään uuden jätteen syntyä. Vilmurilla on uusiopainopalvelu sekä kuluttajille että muille ekoyrittäjille.

VILMURIn sydän ja luotsaaja, Vilma, valmistui vuonna 2009 Lahden muotoiluinstituutista Muotoilijaksi pääaineenaan tuotegrafiikka ja pakkausmuotoilu. Vuodesta 2008 Vilma on työskennellyt ekodesignin parissa erikoistuen ekologiseen tekstiiliopainoon, printtisuunnitteluun, värjäämiseen ja uusiopainamiseen. Vilma on tehnyt myös erilaisia graafisen suunnittelun töitä eri yrityksissä. Vuonna 2004 Vilma oli tekstiili- ja ompelukoulutuksessa. Useamman vuoden muille merkeille ekodesignia suunnitelleena javalmistaneena Vilma päätti harkinnan jälkeen irrottautua omalle polulleen, ja perusti VILMURI by Vilma Wallinmaa-nimensä loppuvuonna 2013. Vahva usko omiin tuotteisin ja ideoihin on, ja hajua myös siitä, mitä ekologisen muodin markkinoilta puuttuu tai mitä on vähän tarjolla tai vaikeasti saatavilla. Halusin tarjota tyylikkäitä, persoonallisia tuotteita jotka olisivat pelkästään uusiodesignia, mutta eivät kuitenkaan loistaisi kauas ”viherpiipertelynä” vaan omalla valovoimaisuudellaan.
How many people work for your company? 
1 henkilö, eli minä 'roskisprinsessa' Vilma.
How do you aim to improve the welfare of the environment and human. 
Vilmuri tekee ainoastaan uusiotuotteita. Tämä tarkoittaa sitä, että materiaalit ovat joko kokonaan kierrätettyä ja käytettyä tai muuten ylijäämää tai myynnistä poistettua tavaraa (kuten sukkahousutuotteissamme voi olla).

Seuraan tarkasti alaa sekä median kirjoittelua. Vapaa-ajallani olen toiminut vuosikausia mm. Luonto-Liitossa, ympäristökasvattajana sekä muussa ympäristötoiminnassa, ja sitä kautta saa myös usein ajan tasaista tietoa ja mm. tutkimuksia jotka muuten saattaisivat mennä informaatiotulvassa ohi. Tällä hetkellä eniten kiinnostaa v. 2016 voimaan tuleva säädös, joka kieltää tekstiilijätteen viemisen kaatopaikalle. Kiinnostavaa on, miten asia hoidetaan, sillä nyt vielä asia on lapsen kengissä ja aikataulu aika kireä.

Tulevaisuudessa VILMURIa kiinnostaisi selvittää sosiaalisen työn mahdollisuuksia. Olen työkennellyt mm. Kierrätyskeskuksessa, vapaaehtoistyössä yms. Kierrätyskeskus on myös vahvasti sosiaalinen työpaikka ja tulevaisuudessa haluaisin miettiä, miten VILMURI voisi toteuttaa toiminnassa myös sosiaalisen työn puolta (esim. vammaisten tai pitkäaikaistyöttömien työpanos).
Has your company had to give up something to be more sustainable and responsible? 
Ei oikeastaan. Tietysti kierrätysmateriaaleissa ja ylijäämässä on haasteensa, koska ei voi valita juuri kaavailemaansa väriä ja materiaalia. Esimerkiksi paksuja sukkahousuja ja leggingsejä asiakkaat aina kyselevät, mutta ne eivät päädy läheskään niin usein VILMURIle, liekö sitten syy, että myyvät ihan normihintaan kaupassa?
Products and product creation
Which product best describes you and why? 
Sukkahousut, sillä se on samalla ovela, persoonallinen ja kaukaa ei nää tuotteen olevan uusiotuoantoa: Vasta lähempi tarkastelu paljastaa sen esisijaiseksi syyksi tuotteen olemassaoloon, eikä siis suinkaan kuviointa, kuten kauempaa luulee!
How do your products add value for your customers compared to basic market products? 
Haluan herättää ihmiset ostamaan mahdollisimman vähän tavaraa, erityisesti uutena. Esimerkiksi sukkahousuthan on asusteena aika epäekologinen, maineellaan ”meni rikki heti kun vedin ne jalkaan”. Tähänkin on nyt tarjolla vaihtoehto, kun sukkikset on iloisen ilmeensä lisäksi uusiotuotantoa.
What materials you prefer in production? 
→ kierrätysmateriaaleista käytetään esimerkiksi nahkaa, silkkiä yms laatumateriaaleja. Samat ovat myös niitä, jotka kestävät uuden kierroksen elinkaaressaan hyvin. Piensarjat ovat huolella valmistettuja ja laatua on helppo vahtia, kun tekee monet työvaiheista suoraan itse.
What makes your products environmentally friendly? 
UUSIOPAINETUT SUKKAHOUSUT, LEGGINGSIT ja SUKAT:
Sukkahousut ja leggingsit ovat olleet kysytyimpiä tuotteitani. VILMURI by Vilma Wallinmaan kuvitetut, uusiopainetut sukkahousut ja leggingsit ovat esimerkiksi tehtaiden ja myymälöiden ylijäämävarastoja, käyttämättä/myymättä jääneitä yksittäiskappaleita, malleja tai kakkoslaatua (esim. värivirhe tai kierto neuloksessa, usein virheitä on vaikea huomata), second handia (esimerkiksi yksityishenkilöiden virheostoksia väärällä koolla tai värillä, aina pakkauksissaan) tai outleteista poistettuja kappaleita. Myös esimerkiksivahinkopalvelun/ vahinkotavarakeskuksen kautta päätyy sukkahousuja ja leggingsejä VILMURILLE. Vahinkotavarakeskus on vakuutusyhtiöiden lunastamien vahinkotavaroiden erikoiskauppa, sukkahousuissa voi olla esimerkiksi pientä likaa tai paketit ovat rikkoituneet. Painamalla ja värjäämällä satunnaiset tahratkin on saatu pois. Paino- ja värjäystyössä käytetään mahdollismman vähän vettä.
VAATTEET, ASUSTEET SEKÄ KOTELOT:
Silkkitopit ja puserot (myös mekkoja on tulossa valikoimiin) on ommeltu kierrätysmateriaalista piensarjana Helsingissä ja Vantaalla. Silkki on saatu mm. silkkihuiveista, aamutakeista ja silkkipuseroista. Hameissa sekä erilaisissa säilytyskoteloissa käyttämäni nahka on kierrätytteyä. Sitä saadaan mm. takeista, housuista ja ompa mukana ollut huonekaluteollisuuden näytepalojakin. Joskus olen myös muokannut valmiiin nahkahameen sopivaksi VILMURIn mallistoon. En käytä tuotteissani nahkaa, mokkaa enkä silkkiä uutena. Mallistooni kuuluu myös uniikkeja, kierrätetyistä puuvilla- ja viskoositrikooista valmistettuja, MOLA-tekniikalla koristeltuja mekkoja.
Are you aware of where the part of your products (materials etc.) are made and by whom and in what circumstances? 
Kierrätysmateriaalien ollessa kyseessä, en voi lla aina tietoinen joka työvaiheesta ja alkuperästä.
Esimerkiksi sukkahousutuotteet ovat kuitenkin aina joka kpl tarkastettu käsin (että mikä on nykyinen laatu) ja vyötteeseen on merkattu alkuperäinen merkki ja se, mitä kautta se on VILMURIlle päätynyt. Monet ovat Torniosta, Norlynin tai Amarin valmistamia. 90-luvun myymättä jääneissä varastoissa ja erilaisessa vahinkotavarassa, jota VILMURI hyödyntää, ei voi kuitenkaan aina selvittää alkuperää.