RUOKO design

Winter sale has started!

RUOKO design

Finland
ruokodesign@gmail.com
Jyväskylä
Finland
RUOKO design is a fresh brand from Jyväskylä. It's founded by artisan who loves to combine different materials and create some new, plane aesthetics. RUOKO design products are designed and mostly produced by hand in Central Finland.

Our collections consists of some wooden home and kitchen articles, small furniture and hand printed textiles - in any case we put our attention on good usability, sustainable materials and significant design.

Natural materials, recycling ideas and joy of life gets us inspired.
Company
Who is behind the shop and where the idea came from? 
Moikka, olen Sanna Ruokola ja pyöritän RUOKO design toimintaa. Idea yritykseen lähti syksyllä 2018, kun toisilla töissä käynti ei tuntunut enää itselle merkitykseltä, ja kaipuu luovuuden käyttämiseen sekä ajatus omien tuotteiden kehityksesta ja valmistuksesta vain pulppusi yli laitojen! Olen koko ikäni valmistanut tuotteita käsin ja pursunnut ideoita muotoilusta näppärään käytettävyyteen, nyt oli sopiva aika hieman laajentaa toimintaa.
How many people work for your company? 
Pääosin yksi. Puutuotteiden valmistuksessa saatamme käyttää kiireisinä aikoina perheyrityksemme puuseppiä apuna valmistuksessa.
What have been the highlights for your company? 
Kalustepuolella olemme päässeet tekemään mittatilauskalusteita upeisiin toimistoihin ja kesähuviloihin, puuverstaamme kun sijaitsee Päijänteen rantakunnassa Kuhmoisissa, joka on pullollaan upeita kesähuviloita.

Lahjatavaramallistomme on ollut olemassa melko vähän aikaa - jokainen positiivinen kommentti asiakkaan suunnalta ja uudet jälleenmyyjät saavat hymyn huulille :)
How do you aim to improve the welfare of the environment and human. 
Me valmistetaan tuotteet pääosin kotimaisista materiaaleista ja esimerkiksi huopa ja puu ovat materiaaleina aivan loistavia; miellyttäviä, kodikkaita, tyylikkäitä, ne tulevat meille 100 km säteeltä, luonnosta. Niitä voi huoltaa ja puhdistaa ja kun aika koittaa, ne ovat hävitettävissä hyvin luonnonmukaisesti.

Toivomme lisäksi jokaisen tuotteen parantavan käyttäjänsä elämänlaatua laadun ja viehättävän muotoilun avulla.
Has your company had to give up something to be more sustainable and responsible? 
Luopuminen on ehkä väärä ilmaisu, mutta oikeastaan olemme oppineet jo suunnitteluvaiheessa rajaamaan pois esimerkiksi materiaalit joita emme halua käyttää eettisistä syistä. Vastuullisuus koko tuotannon kaaressa toimii hyvänä punaisena lankana suunnittelussa, on tietyllä tavalla helpompi suunnitella uutta kun on jokin rajattu alue josta lähteä liikkeelle. Tämä ei ole vain velvollisuus - on myös ilo suunnitella tuotteita esimerkiksi luonnollisesta puusta ja villahuovasta, on ilo ostaa materiaaleja lähialueen yrittäjiltä ja ilo ojentaa tuote asiakkaalle, kun voi allekirjoittaa koko tarinan siitä, miten tuote on valmistettu.

Joitakin tuotesarjoja olisi reilusti helpompi ja tehokkaampi valmistaa uudesta materiaalista. Esimerkiksi SK8 penkit valmistamme käytetyistä skeittilaudoista; niitä on työlästä metsästää, niissä on paljon aikaa vievää korjailua ja ehostusta, mutta toivomme kierrätysajatuksen tavoittavan asiakkaat!
What are your visions for the future? 
Yhtenä päävisiona on saada suomalaiset ihastumaan puuta ja huopaa yhdisteleviin tuotteisiimme ja erottua tällä vastustamattomalla yhdistelmällä kotimaisen käsityön laadukkaassa joukossa.
What is your motto? 
-
What inspires you? 
No sellainen kauneuden etsiminen kai; kun voi todeta eri katselukulman tai uusien materiaalien yhdistämisen näyttävän vain niin hyvältä, että "tästä on pakko tehdä jotain". Luonto, sen muodot ja materiaalit ovat useimmiten syypäitä ideoiden syntyyn.

Parhaat ideat ja päätökset sinetöityvät sopivassa kiireettömyydessä luonnossa liikkuen tai sohvalla seinää tuijotellen.
Products and product creation
Which product best describes you and why? 
KOTELO tuoteperhe huovasta ja puusta - se on aito, kekseliäs ja viehättävä kuitenkaan tyrkyttämättä itseään ;)
How do your products add value for your customers compared to basic market products? 
Erikoisuutemme on sekä puu- että tekstiilialan osaaminen. Tuotteemme ovat sen tyyppisiä, ettei niiden valmistusta ole kovin helppo automatisoida. Siksi niissä on vahva käsityön leima.
What is the best feedback you have received from your products? 
"Vaikka tossa on aika vähän mitään, niin se jotenkin TOIMII" -lapsi 10 v

Nerokkaaksi kuvailtu puun ja huovan yhdistelmä on saanut paljon kehuja ja myös selkeä oma suosikkini!
What product do you find superb that was made by someone other than you? 
Voin lämpimästi suositelle kotimaisen Pomarin kenkiä. Sijoitus kannatti ja ovat olleet jo vuosia käytössä. Vedenpitävät, lämpimät, likaa hylkivät ja tyylikkäät kengät ovat sellaiset, joilla voi mennä sekä metsään kävelylle että ravintolaan lasilliselle.
What materials you prefer in production? 
Luonnon materiaaleja :)
What makes your products environmentally friendly? 
Aikaa ja katseita kestäviksi suunnitellut tuotteet & läheltä valitut toimittajat materiaaleille.
Are you aware of where the part of your products (materials etc.) are made and by whom and in what circumstances? 
Valmistamme suurimman osan tuotteista itse ja ne osat, jotka tulevat alihankintana, ovat valittu huolella toimittajilta, joihin voimme luottaa.