Kerafiikka

Ceramics design studio - Handcrafted ceramics with nordic style

Kerafiikka

Finland
henriikka@kerafiikka.com
I´m Henriikka Leppänen, ceramics designer and maker from Norh Karelia, Finland.

"Clay inspires me and I get ideas by observing and feeling its qualities. Clay as a material is filled with energy that has travelled through ice ages and gains its final form in the heat of the kiln.

My relationship with nature is strong; nature helps me relax and distances me from everyday life whilst it also gives me new ideas and inspirations. I get inspired by the creatures and bugs in the nature, rough surfaces and natural materials.

It’s important for me that a product looks and feels good, is practical whilst also being multi-functional. I wish to create something new where modern and traditional can elegantly meet."
Company
Who is behind the shop and where the idea came from? 
Olen Henriikka Leppänen, Pohjois-Karjalainen keramiikkamuotoilija. Suunnittelen ja valmistan tuotteet studiollani Joensuussa.
How many people work for your company? 
Olen ihan yksinyrittäjä.
How do you aim to improve the welfare of the environment and human. 
Valmistan hyvän elämän tuotteita, kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen. Maanläheinen energia kumpuaa esineistäni elämyksen tavoin. Haluan tarjota ekologista luksusta ja auttaa ihmisiä kohti parempaa elämää.
Has your company had to give up something to be more sustainable and responsible? 
Jotkin asiat toki vievät vähän enemmän aikaa, mutta toisaalta oten sen vaan hyvänä kokemuksena.
What inspires you? 
Olen lähtöisin maatilalta, keskeltä metsää. Luontosuhteeni on erittäin vahva; luonto auttaa rentoutumaan ja irroittaa arjesta, samalla kun se on myös uusien ideoiden ja inspiraation lähde. Lisäksi kaikenlaiset otukset ja ötökät, rouheat pinnat ja luonnonmateriaalit inspiroivat minua.
Products and product creation
Which product best describes you and why? 
Idätysruukku, ideologiani ja arvopohjani näkyy kaikista eniten tässä tuotteessa ja olen myös kova idättäjä. Muodonmuutos maassa lymyilevästä savikikkareesta viimeistellyksi kauniiksi esineeksi on hurjan kiehtova. Esineet ovat tulvillaan energiaa, joka on kulkenut jääkausien läpi ja saanut lopullisen olomuotonsa keramiikkauuniin kuumuudessa.
What makes your products environmentally friendly? 
Läheltä saatavien luonnonmateriaalien käyttö, ekologinen ja taloudellinen kestävyys toimintatavoissa.