Kätkö Koru

Kätkön kauppa lomailee 6.1.2019 asti, jonka jälken uusia tilauksia otetaan taas vastaan. Kiitos tästä vuodesta ja rauhallista joulunaikaa kaikille!

Kätkö Koru

Finland
hanna@katkokoru.fi
Aleksis Kiven katu 38
00510 Helsinki
Finland
Kätkö on tunnelmia ja muistikuvia lapsuuden salaperäisestä maailmasta.

Muisto Vanamonkukan huumaavasta tuoksusta, jännittyneistä askelista lepakkokallioille, autiotalon rikkoutuneista ikkunoista, ja tarinoista joita kukaan ei ollut enää kertomassa.

Kallioimarteen juuren lakritsin ja mullan maku kielellä, pehmeä sammal jalan alla, kuivan oksan rasahdus polulla, vihreääkin vihreämmät, korkealle pään yläpuolella kurottuvat saniaiset ja polulta taipuvat sileälehtiset mustikanvarvut.

Kätkö on meren silittämä kuuma kallio, suolaisen tuulen tuntu kasvoilla, ja silmät auringosta sirrillään.

Kätkö on lapsuuden sielunmaisema, löytämisen ilo ja jälleennäkemisen riemu.

Tervetuloa mukaan!

<3 Hanna


Kätkö on kultaseppä Hanna Rainion vuonna 2015 perustama yritys ja korumerkki. Kätkön korut tehdään käsityönä omalla työpajalla Helsingin Kalliossa, joka toimii samalla myös korupuotina. Kätkön korut tehdään mahdollisimman eettisesti ja ekologisesti kestävistä materiaaleista. Kätköllä on ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana Suomessa lisenssi valmistaa ja myydä koruja Reilun kaupan sertifioimasta kullasta. Kätkön hopeakorut tehdään 100% kierrätetystä ekohopeasta.

Kätköllä on oma korumallisto ja lisäksi Kätkössä suunnitellaan ja tehdään tilaustöitä asiakkaiden toiveiden mukaan. Kätkössä tehdään koruja mahdollisuuksien mukaan myös asiakkaiden omista materiaaleista.

valokuvat Ville Lehvonen
Company
Who is behind the shop and where the idea came from? 
Idea Kätkö Korun perustamiseen lähti halusta harjoittaa omaa ammattia kestävän kehityksen periaatteita noudattaen, ja niin että maailmaan tulisi vain tarkoin harkittuja, rakkaudella käsintehtyjä uniikkeja, aikaa kestäviä tuotteita. Kätkön takana olen minä, kultaseppä Hanna Rainio Helsingistä.
How many people work for your company? 
Kätkö Koru on toistaiseksi yhden naisen yritys.
What have been the highlights for your company? 
Tuorein kohokohta on juuri nyt kun Reilun kaupan keltakultainen, kierrätetyillä timanteilla koristettu Metsän tytär sormukseni valittiin Suomen kaunein sormus 2016 -finalistiksi! Käykääpä kurkkaamassa kilpailua: www.haat.fi/kilpailu/vuoden-kaunein-sormus-2016
How do you aim to improve the welfare of the environment and human. 
Pyrin valitsemaan kaikki yrityksessäni käyttämäni tuotteet ja materiaalit käyntikorttien kartongista lattian pesuaineeseen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Haluan käyttää myös nimenomaan Reilun kaupan kultaa, jonka tuotannossa otetaan huomioon niin ihmisten kuin ympäristön hyvinvointi maksamalla kullankaivajille kunnollista palkkaa, ja minimoimalla luonnolle aiheutuva vahinko. Lue lisää reilun kaupan kullasta: www.reilukauppa.fi/tuotteet/kulta
Has your company had to give up something to be more sustainable and responsible? 
Mielestäni ei todellakaan, päinvastoin! Tosin aikaa menee joskus hiukan enemmän, kun etsii oikeaa yhteistyökumppania tai materiaalia, jonka tuotannossa otetaan vastuullisuus huomioon.
What are your visions for the future? 
Tällä hetkellä yritykseni työllistää vain minut, mutta toivon että tulevaisuudessa Kätkö voisi työllistää myös muutamia muita persoonallisia ja taitavia kultasepänalan osaajia. Haluan kuitenkin, että Kätkö korut tehdään jatkossakin yksittäiskappaleina ja vain pieninä sarjoina aitona käsityönä, joten kovin suureksi ei Kätkön tarvitsekaan kasvaa.
What inspires you? 
Muistumat ja mielikuvat lapsuudesta, vanhat sadut, tarinat ja mytologiat, metsän ja luonnon tunnelmat. Usein korut syntyvät jotenkin hyvin luonnollisesti, kokeilemisen, tekemisen ja materiaalin kautta. Korun idea tarvitsee syntyäkseen myös aikaa, mielikuvat ja tunnelmat konkretisoituvat korun muotoon pikkuhiljaa.

Myös asiakkaat, ihmiset inspiroivat korujen suunnittelussa paljon, varsinkin tilaustöissä koruihin tulee ihan uusia ulottuvuuksia, kun ne tehdään tietylle henkilölle.
Products and product creation
Which product best describes you and why? 
Metsän tytär sormuksessa kiteytyy hyvin Kätkön henki. Se on alusta loppuun käsityötä, muoto on orgaaninen ja epäsymmetrinen, materiaaleina ihan huippu Reilun kaupan keltakulta ja kierrätetyt timantit. Jokainen Metsän tytär sormus on uniikki ja tehdään tilaustyönä asiakkaan mittasuhteiden mukaan. Timantteja tai muitakin jalokiviä voidaan kierrättää sormukseen asiakkaan omista vanhoista koruista tai Kätkön valikoimista, ja sormus voidaan tehdä myös ilman kiviä.
How do your products add value for your customers compared to basic market products? 
Jokainen koru on Suomessa käsintehty, ja tekijä itse myy ja vastaa tuotteesta. Kaikki materiaalit valitaan mahdollisimman eettisin ja ekologisin periaattein.
How do you aim to produce long lasting products? What this requires for example from the product design? 
Kulta- ja hopeakorut eivät koskaan muutu roskaksi. Ne voidaan aina korjata, tai sulattaa uudeksi materiaaliksi ja myös hyväkuntoiset kivet voidaan kierrättää. Kun korut tehdään käsityönä, ne voidaan aina myös korjata käsityönä, toisin kuin esim. teollisesti valmistetut korut.
Suunnitelussa pyrin siihen, että koru kestää aikaa paitsi teknisesti myös muotoilultaan.
What is the best feedback you have received from your products? 
"Sä voit sanoa asiakkaille, että ne voi tulla tilaamaan sulta korun vaikkei ne ollenkaan tiedä millaisen ne haluaisi, niin sä teet siitä niin hienon, ettei ne ois minkäänlaista muunlaista halunnutkaan!"
What product do you find superb that was made by someone other than you? 
Tällä hetkellä fiilistelen omaa uutta Neulomon (numeroitua!) Marika mekkoa, ihana! Ja sopii hienosti Kätkön korujen kanssa ;)
What makes your products environmentally friendly? 
Käytän 100% kierrätettyä hopeaa, Reilun kaupan kultaa (joka tulee pienkaivokselta Perusta, ja jonka kaivuussa ympäristönäkökohdat otetaan huomioon), ja lisäksi tilaustöissä hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan asiakkaiden omia materiaaleja kuten mm. romukultaa. Vanhoja koruja voidaan sulattaa ja muotoilla uudestaan koruiksi, ja myös jalokiviä voidaan kierrättää.
How do you pack your products? 
Korut pakataan Kätkön kierrätyskartongista valmistettuun korurasiaan, ja myös muut pakkausmateriaalit ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä.