Kaisa Turtiainen

Happy clothing and fabric design

Kaisa Turtiainen

Finland
kaisa.turtiainen@gmail.com
Linnankatu 10
57130 Savonlinna
Finland
Kaisa Turtiainen makes lovely, colorful clothing and accesories for women. There is happiness, laughter and joyful colors in her printed fabrics.

All products are sewn with love in Savonlinna, Finland.
Company
Who is behind the shop and where the idea came from? 
Olen pieni ja tunteikas vaatesuunnittelija, joka elää elämänsä parasta aikaa. Aherran kankaiden kimpussa työhuoneellani Savonlinnan wanhassa kaupungissa Linnankadulla, aivan Olavinlinnan naapurissa.

Pienenä puin pehmolelut ja barbit omiin luomuksiini, siitä sitten pikkuhiljaa taitojen karttuessa ompelin itselleni kaikennäköistä päällepantavaa. Peruskoulun jälkeen en enää osannut muuta haluta kuin ommella, kävin aiheen tiimoilta koulut ja sille tielle jäin. Nyt haluan levittää värien ja mekkojen ilosanomaa kaikille ihanille naisille, olkaa rohkeita omia itsejänne!
How many people work for your company? 
Olen yhden naisen yritys. Kaikki kuosien ja mallien suunnittelusta kaavoitukseen, leikkuuseen sekä tietokonesähläämiseen hoituu näissä pienehköissä käsissä. Ompelen myös itse intohimoisesti, mutta minulla on luottomimmi melkein naapurissa, joka auttaa.
What have been the highlights for your company? 
Aina uusimmat luomukset ovat niitä. On myös upeaa tehdä uniikkikappaleita erityisiin tarpeisiin, viimeksi suunnittelemani ja kirjailemani puku nähtiin kansanedustaja Heli Järvisellä Itsenäisyyspäivän juhlissa 2017.
How do you aim to improve the welfare of the environment and human. 
Minulle tärkeää elämässä on viihtyminen itsensä kanssa, mikä on mahdotonta ilman hauskoja vaatteita. Harkiten tehdyt vaateostokset tekevät arjesta ja elämästä helpompaa. Tuotteeni on tehty kestämään käyttöä ja aikaa, olisi täydellistä jos vaatteeni käytettäisiin "loppuun" ja mahdollisesti vielä korjattaisiin käyttöiän pidentämiseksi. Tämänkaltaisia korjaustöitä olenkin tehnyt työhuoneellani suunnittelemilleni vaatteille. On mielenkiintoista nähdä ja kuulla minkälaisen matkan vaatteeni on asiakkaan mukana kulkenut.
Has your company had to give up something to be more sustainable and responsible? 
Ei mistään suuremassa määrin, ongelmat, pienet sellaiset, liittyvät enimmäkseen materiaalien vaihtelevaan laatuun. Tielle sattuu aika ajoin huonolaatuisia kankaita tai ompelutarvikkeita. Kiitos asiakkaiden palautteen, laatuun ja kestävyyteen on helppo vaikuttaa yhden naisen yrityksessä nopeasti.
What inspires you? 
Lähellä sydäntäni ovat kesäinen luonto ja ihanat, hupsut lastensadut. Olen myös äärimmäisen intohimoinen kaikenlaisia kirjontatekniikoita kohtaan.
Products and product creation
Which product best describes you and why? 
Vaikea kysymys, kaikki! Ehkäpä se on aina uusin suunnittelemani ihanuusmekko. Mekko on ihmisen ykkösvaate, itsekin pukeudun mekkoon joka päivä.
How do you aim to produce long lasting products? What this requires for example from the product design? 
Käytän tuotteissani vain kudottuja kankaita. Niitä on helppo vuosienkin jälkeen osaavissa käsissä korjata ja muodistaa. Kaavoituksessa ja mallien suunnittelussa otan huomioon erilaiset ja muuttuvat vartalot. Pidän väljistä sekä säädettävistä vaatteista, meillä naisilla kun tuppaa mielialan lisäksi myös vartalo muuttumaan vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Teen työhuoneellani pieniä yksilöllisiä muutoksia, kuten helmojen lyhennyksiä, asiakkaiden tarpeiden mukaan.
What materials you prefer in production? 
Kaikki kankaani ovat puuvillaa. Rakastan sen ompelua, sen tuntua, pehmeyttä ja tuoksua. Vaatteessa se hengittää ja tuntuu luonnolliselta kaikin puolin päällä. Se on helposti hoidettava ja kierrätettävä materiaali.
What makes your products environmentally friendly? 
Mielestäni kaikkein tärkeintä on olla ostamatta liikaa. Mikäli silti jotain on ostettava, ovat tuotteeni hyvä vaihtoehto tuotantoni pienuuden ja lähituotannon vuoksi. Pieniä sarjoja valmistettaessa on materiaalihukka helposti minimoitavissa. Tuotteitakaan ei suuremmin jää myymättä, sillä tuotteita tuotetaan lisää kysynnän mukaan. Kaikki tuotteen ommellaan Savonlinnassa. Kun materiaalit saapuvat maailman eri kolkista työhuoneelleni, loppuu niiden kiertomatka siihen. Tuotteet ommellaan työhuoneellani tai pyöräilymatkan päässä luottomimmilläni. Valmiit tuotteet myydään paikan päällä tai lähetetään sieltä suoraan asiakkaalle. Kaikki ylimääräinen puljaaminen tuotantovaiheessa on minimoitu.