iluut

iluut

Finland
info@iluut.com
Finland
iluut - the wind of change - wants to be part of the positive change that will happen in the fashion world. Team iluut thinks that you have the right to know where your clothes are made. We share transparently where the fabric is weaved, washed, what is the origin of the fiber, who designed the garment etc. We have paid a lot of attention into showing the whole production chain. That's because we believe transparency helps to decrease the ethical problems seen in the cloth production.

iluut's clothes are made in Europe. The fabrics meet the highest quality and environmental standards and are made of natural and innovative fibers.

The team has put it's whole heart into this project. Elina Cerell works from Southern Finland, Vj Taganahan from London and Silvia Osella from Milan. We would become super happy if you would be part of our journey and we'd create an amazing change together, cloth by cloth!
Company
Who is behind the shop and where the idea came from? 
iluut syntyi kolmen nuoren naisen halusta nähdä positiivinen muutos muotimaailmassa, joka on maailman toiseksi eniten saastuttava teollisuus öljyteollisuuden jälkeen.

Nuorta yritystä pyöritetään erilaisia verkkoalustoja ja somea hyödyntäen kolmesta eri maasta käsin. Vaatesuunnittelija Vj Taganahan asuu Lontoossa, printtisuunnittelija Silvia Milanossa ja Elina pk-seudulla.
Naiset löysivät toisensa kun Elina etsi samanhenkisiä ihmisiä tekemänsä YouTube-videon kautta. Kolmikko tapasi Portugalissa, kierteli vaatetehtaita ja unelmoi suuria. Elinan esikoisen yllättävä menetys kaksi päivää ennen laskettua aikaa antoi viimeisen sysäyksen yrityksen perustamiselle. Naiset päättivät lahjoittaa 5 % jokaisen myydyn tuotteen katteesta Pencils of Promise -koululle, joka rakennutettaisiin pienen enkelin, Amandan muistolle.

Muutama fakta tiimistä

Silvia on armoton jäätelöfani - ihmekkös tuo, asuuhan hän jäätelön luvatussa maassa. Vj kouluttaa Freddie-koiraansa ja nauttii meren rannalla kävelystä.
Elina ostaa viikoittain tuoreita leikkokukkia ja hänen miehensä osti hänelle uuden puhelimen maksimimuistimäärällä, jotta kaikki videot ja kuvat mahtuvat talteen.
What have been the highlights for your company? 
Starttasimme yrityksen tekemällä joukkorahoituskampanjan Indiegogo-alustalla. Ylitimme asetetun tavoitteen ja saimme siten ensimmäiset neljä perusmallistomme vaatettua luotua. Se oli huikeaa!
Oli myös mieletöntä kun iluut mainittiin Italian Voguen Talents -osiossa. Ekslusiivinen syysmallisto Yooxille mahdollisti puolestaan, että tiimi pystyi suunnittelemaan kolme kesämekkoa kesälle 2018.
Ihanaa kun yksi hyvä asia johtaa aina toiseen...
How do you aim to improve the welfare of the environment and human. 
iluutin kolme perusarvoa ovat:

1) Vastuullisuus.
Tämä tarkoittaa niin luonnon kuin eettisten työolosuhteiden huomiointia. Materiaalit valitaan äärimmäisellä tarkkuudella. Tiimi pyrkii myös mahdollisuuksien mukaan vierailemaan niin monella tehtaalla kuin mahdollista. Vaatteet ommellaan Tartossa seitsemän naisen ompelimossa, jossa naiset saavat n. 35 % parempaa palkkaa kuin ompelijat keskimäärin Virossa saavat. 5 % jokaisen tuotteen katteesta lahjoitetaan koulun rakentamiseen Ghanassa, sillä tiimi uskoo, että koulutus antaa kehitysmaan lapsille paremmat avaimet tulevaisuuteen.

2) Läpinäkyvyys.
Kerromme avoimesti, missä mikäkin tuotantovaihe tapahtuu. Tämä auttaa vähentämään muotiteollisuuden eettisiä haasteita ja tuo vaatteen ostajalle ihan uuden perspektiivin vaatteeseen.

3) Kohtuullinen hinta.
iluutin oma kate on noin 20-30 % (tyypillisesti se on 50-70 % muotimaailmassa). Panostamme valtavan paljon aikaa siihen, että hinta-laatusuhde pysyy erinomaisena.
Has your company had to give up something to be more sustainable and responsible? 
iluut on saanut katsottavakseen sadoittain erilaisia kangasnäytteitä. Keinokuitumateriaalit, joskin kovin laadukkaanoloisetkin, on hylätty aina, jotta visio ympäristöystävällisistä vaatteista säilyy. Tiimi ei kuitenkaan näe tätä huonona luopumisena vaan iloitsee siitä, että visio toteutuu.
What inspires you? 
Inspiraatiota löytyy kaikkialta ympäriltämme! Toisten vastuullisten brändien ahkera työskentely hyvän eteen motivoi kovasti iluutin tiimiä. Kolmikko ammentaa iloa käymällä ystävien kanssa erilaisissa taidetapahtumissa, ihastelemalla modernia arkkitehtuuria ja oppimalla toinen toistensa kulttuureista. Kaikki rakastavat luonnossa olemista; vuorilla, merellä, metsässä. Inspiraatiobuusti voi tulla myös jostain valokuvasta, toisen hymystä, herkullisesta ruuasta... you name it. :)
Products and product creation
Which product best describes you and why? 
Jokainen iluutin tuote suunnitellaan silmällä pitäen modernia naista, joka ostaa vaatteita, jotka näyttävät hyvältä sekä tänään, että useamman vuoden päästä.
How do your products add value for your customers compared to basic market products? 
iluutin vaatteissa yhdistyy laatu ja minimalistinen design, mutta yliveto on se, että iluutin vaatteen ostaja tietää, missä tuote on valmistettu. Eikä vain, missä se on ommeltu vaan tuotantoketju avataan kokonaisuudessaan.
How do you aim to produce long lasting products? What this requires for example from the product design? 
1) Materiaalivalinnat. iluutin kankaat valmistetaan laadukkaista ja kestävistä kuiduista tehtaissa, joilla on vankka know-how.

2) Suunnittelu. Jokainen vaate on minimalistisen tyylikäs ja suunnitellaan kestämään aikaa - ihan jokaista viimeisintä trendiä vaatteisiin ei siis sovelleta. Mallit pyritään myös suunnittelemaan silmällä pitäen erilaisia vartalotyyppejä. Näin vaatteita on helpompi laittaa kiertoon kun niitä ei enää ehkä itse käytä.
What is the best feedback you have received from your products? 
iluutin tiimi on ollut valtavan otettu siitä, että yhtään ainutta tuotetta ei ole vielä palautettu. Se on paras mahdollinen palaute, jonka tiimi voi saada.
What makes your products environmentally friendly? 
Kaikki iluutin käyttämät kankaat ovat Oeko-Tex sertifikoituja eli haitallisia kemikaaleja ei ole käytetty niiden valmistuksessa. Yksityiskohdat harkitaan myös mahdollisimman huolellisesti: napit on GOTS-sertifikoituja ja pesuohjelaput painetaan puuvillakankaalle (yleensä ne painetaan polyesterille).
Are you aware of where the part of your products (materials etc.) are made and by whom and in what circumstances? 
iluut panostaa täysillä siihen, että vaatteiden koko tuotantoketju on mahdollisimman yksityiskohtaisesti selvillä ja se kerrotaan täysin läpinäkyvästi tuotetiedoissa. Yhden vaatteen valmistamiseen tarvitaan mieletön määrä erityistä ammattiosaamista ja tämä puoli on upea tuoda esiin!
What alternatives you prefer for the product delivery? 
Posti kuljettaa Suomessa iluutin paketit. Muualle Eurooppaan tuotteet kuljetetaan teitse, mistä jää huomattavan paljon pienempi hiilijalanjälki kuin jos paketit menisivät perille lentoteitse. Maateitse kuljettaminen on hieman hitaampaa, mutta luonto kiittää! :)
5 tips you could give someone interested in a more sustainable way of life. 
1) Askel kerrallaan. Vaatekaapin muuttamisen vastuulliseksi voi aloittaa lahjoittamalla tai kierrättämällä vaatteet, joita ei enää käytä. Kun tilalle ostaa uusia, kannattaa ne ostaa vastuulliselta brändiltä tai käytettynä.

2) Harkitse hetki. Kannattaa panostaa sellaisiin vaatekappaleisiin, joita on helppo ja hauska yhdistellä useiden eri vaatteiden kanssa. Erilailla stailattu asukokonaisuus tuntuu vähän niin kuin olisi ihan uutta päällä!

3) Ota selvää. Vastuullisista brändeistä löytää ihanan kätevästi netistä tietoa. Kannattaa tutustua niihin jo pelkästään sen vuoksi, että yritysten syntytarinat ja hahmot niiden takana ovat usein hyvin inspiroivia. Jos jokin asia jää askarruttamaan, kannattaa laittaa viestiä, sillä vastuulliset brändit vastaavat mielellään.

4) Kerro kaverille kanssa. Jos löydät yliveto-tuotteen, kannattaa siitä kertoa kavereillekin! Näin autat vastuullisen kuluttamisen tietouden leviämisessä ja sen yleistymisessä. <3 Tarjonta seuraa kysyntää...

5) Hymyssä suin. Vastuullisen kuluttamisen ei tulisi olla tiukkapipoista touhua vaan pilke silmäkulmassa on hyvä säilyttää! Iloisella asiallahan tässä ollaan! :)