design palet

Luonnon sävyissä!

design palet

Finland
designpalet@gmail.com
Lautamiehentie 10
01510 Vantaa
Finland
Design paletin tarina sai alkunsa satumaisen korpimetsän lumosta ja metsässä kohdatusta pöllöstä.

LUMO-mallisto syntyi keväällä 2010 muotoilun opinnäytetyönä intohimosta käsillätekemiseen ja tuotesuunnitteluun sekä halusta vaikuttaa tuotannon eettisyyteen ja ekologisuuteen omilla valinnoilla.

Idearikas hyvän olon lifestylemallisto tuo pehmeitä luonnon elementtejä ja metsän rauhallista tunnelmaa sisustukseen. Jokaiselle tuotteelle löytyy tarpeen mukaan monta käyttötarkoitusta ja niitä on helppo yhdistellä.

Osa tuotteista painetaan käsityönä yksitellen perinteisellä silkkipainomenetelmällä ja ommellaan piensarjoina. Vuodesta 2015 kangasta on painettu myös digiprintattuna. Ajaton mallisto on huolella suunniteltu ja valmistettu.

Tuotteissa suositaan kotimaisuutta sekä mahdollisimman ekologisia luonnonmateriaaleja.


Esikuvani ja innoittajani;

-Elsa Beskow (1874 - 1953) 'Auringonmuna' -kirja, jonka sain 2-vuotislahjaksi, teki minuun suuren vaikutuksen.
-Dora Jung (1906-1980) Tekstiilitaiteilija
-103-vuotias mummuni, joka on myös painanut kangasta ja tekee erilaisia käsitöitä. Hän on myös kasvattanut pellavaa, kehrännyt- ja värjännyt lankoja ja kutonut kangasta. Myös pappani solmi ryijyn ja teki paljon kanavatöitä. Myös vanhempani ovat aina harrastaneet käsitöitä.


Kirsi Niemelä
Muotoilija, Artesaani
Vantaa
Company
Who is behind the shop and where the idea came from? 
Design Palet -tuotemerkki ja LUMO-mallisto syntyi Kirsi Niemelän muotoilun opinnäytetyönä keväällä 2010.

'Oma mallisto oli ollut pitkäaikainen haaveeni, johon pääsin yhdistämään sisustustekstiiliartesaanin ja muotoilijan osaamiseni. Uudenlainen lähestymistapa tuotesuunnitteluun, eettisyyteen sekä ekologisuuteen olivat lähtökohtia oman malliston suunnittelulle.'

Oma tuotemerkki mahdollisti vapauden suunnitteluun ja päätösvallan tuotantotapoihin.
How many people work for your company? 
Työskentelen yksin, mutta haaveenani on saada taustalle hyvä tiimi sekä yhteistyökumppaneita.

Täysi-ikäinen poikani on tarvittaessa ATK-tukihenkilö, kuvaaja ja jopa malli! Lisäksi veljeni auttaa sivujeni koodauksessa.
What have been the highlights for your company? 
Melko usein tulee uusia kohokohtia ja yllättäviä kohtaamisia, jotka tekevät toiminnasta yllätyksellisen ja inspiroivan!

Sain mm. kutsun Arabian tehdasmiljööseen vierailevana taiteilijana kertomaan mallistostani ja pääsin myös tutustumaan kiehtovaan Arabian tehtaaseen.

Olin myös erittäin otettu, kun tuotteeni pääsivät esille mm.Hampurin pääkonsulaatin residenssiin, jossa tuotteeni olivat upeiden kotimaisten muotoilubrändien seurassa.
Pöllötunikoita on päässyt bongaamaan myös Maikkarin kymppiuutisissa, jossa weecosin osastoa kuvattiin I Love Me -messuilta.

Olen päässyt tapaamaan ja työskentelemäänkin upeiden suunnittelijoiden kanssa, joista moni on tehnyt minuun suuren vaikutuksen, kuten Vuokko Nurmesniemi, Samu-Jussi Koski, Kristiina Isola ja Kalle Kuusela. Oppia olen saanut lämminhenkisessä Ivana Helsingin perheyrityksessä, upeassa Marimekon tuotannossa sekä huippuammattilaisilta, kuten Tapio Anttila ja Elina Helenius.

Parhaimpia uran kohokohtia on, kun ihailemani henkilö pukeutuu yllätyksekseni ja omasta valinnastaan vaatteeseeni!

How do you aim to improve the welfare of the environment and human. 
Hyvinvointi on koko mallistoni ydinajatus. Kiireisen elämän vastapainoksi tuotteet tuovat hyvää oloa rentouttavilla sisustuselementeillä ja mukavilla vaatteilla. Tuotteissa suositut ekologiset- ja kierrätettävät materiaalit tekevät hyvää myös luonnolle!
Has your company had to give up something to be more sustainable and responsible? 
Kyllä - ekologisia materiaaleja ja eettisiä tuotantotapoja on vaikeampi löytää. Materiaalien etsimiseen ja tuotteiden valmistukseen piensarjoina menee paljon aikaa.

Kestävämpi tuotantotapa on myös kalliimpaa, joten olen joutunut siirtämään monen idean tuotantoa myöhemmäksi kustannussyistä.
What are your visions for the future? 
Mallistossa on vielä paljon tuotteita, jotka odottavat päivänvaloa. Toivoisin löytäväni hyviä kontakteja, mentorin ja yhteistyökumppaneita, jolloin Design Palet pääsisi kasvamaan ja kansainvälistymään.

Tulevaisuuden visiossa pääsen keskittymään enemmän suunnitteluun ja suurin osa tuotannosta on hyvissä käsissä ammattitaitoisella valmistajalla. Silloin myös jälleenmyyntiverkostoa voi kehittää ja kasvattaa.
What is your motto? 
' Hiljaa hyvä tulee'
What inspires you? 
Inspiroidun kävellessäni luonnossa, jolloin voin pysähtyä tarkkailemaan ympäristöä. Luonto ja puutarha tarjoavat vaihtuvia elämyksiä ja inspiraatioita.

Minua inspiroi myös pinnat ja materiaalit. Olen aina tutkinut kasvien rakenteita, joista olen saanut vaikutteita suunnitteluun ja oppinut samalla paljon luonnonmateriaaleista.
Products and product creation
Which product best describes you and why? 
Taidan olla luonteeltani kuten mallistoni viirupöllö; tarkkaileva, salaperäinen ja omiani suojeleva. Tuotteistani muistutankin varmaan Halaus-pöllötyynyä, joka välittää ympärilleen hyvää mieltä.
How do your products add value for your customers compared to basic market products? 
Tuotteissani näkyy käsintehty leima ja yksilöllisyys, koska valmistan tuotteet piensarjoina käsityönä. Jokainen tuote on ajatuksella valmistettu ja niistä välittyy tunne, jota asiakas voi arvostaa. Tuotteissani ei ole myrkkyjä eikä ylimääräisiä pintakäsittelyaineita, kuten tavanomaisessa markettituotteessa.
How do you aim to produce long lasting products? What this requires for example from the product design? 
Suunnittelen ajattomia tuotteita, joiden ideat ovat lähtöisin tarpeesta ja omista kokemuksistani. En hae inspiraatioita netistä, trendeistä tai kopioi muita, vaan pyrin suunnittelemaan omaperäisiä tuotteita, jotka kestävät aikaa.

Tuotesuunnittelussa huomioin kyseiselle tuotteelle soveltuvan materiaalin ja valmistustavan. Lisäksi testaan tuotteita myös itse ja pyrin kehittämään tuotteita sekä etsimään alati uusia materiaaleja.
What is the best feedback you have received from your products? 
Asiakkaat ovat tulleet henkilökohtaisesti kiittämään, että olen suunnitellut mallistoni ja onnittelemaan, kun ovat kuulleet tarinan sen takaa. Palaute tulee yleensä yllättäen, jolloin se tuntuu erityisen mukavalta.

Moni asiakas on kertonut että tunikasta on tullut heidän lempivaatteensa, mikä on erityisen mukavaa, koska olen saanut välitettyä heille saman tunteen, joka itsellänikin on.
What product do you find superb that was made by someone other than you? 
Olen päässyt tutustumaan Aamumaan luomusaippuoihin ja havainnut niiden olevan loistotuotteita!

Saippua ei kuivata ihoa ja on tehokas puhdistaja, mutta hellävarainen myös kasvoille tarvittaessa. Tiedän Aamumaan valikoivan saippuoihinsa vain parhaimmat ja puhtaimmat luomuraaka-aineet ja valmistavan tuotteensa huolella. Saippuoille suunniteltua alustaa käyttämällä tuotteet ovat erittäin pitkäikäisiä.

Lisäksi sykähdyttävää on että Aamumaa valmistaa saippuat käsityönä ja paketoi jokaisen kauniiseen pahvirasiaan.
What materials you prefer in production? 
Käytän kotimaisia Orneuleen bambutrikoo-, bambucollege-, merinovilla- ja luomupuuvillainterlockneuloksia sekä saatavuuden mukaan pellavaa, hamppua ja puuvillapellavaa.

Tyynyissä käytän kotimaista PET-muovista kierrätettyä Eco Soft-vanua. Muistikirjoissa käytän kotimaisia sisäkirjoja joiden sivut on kierrätettyä paperia. Rahien sisus on ympäristöystävällistä ja kierrätettävää, kotimaista EPS-materiaalia.
What makes your products environmentally friendly? 
Ekologiset materiaalit ja tuotantotavat tekevät tuotteistani ympäristöystävällisiä. Huomioin jo suunnitteluvaiheessa materiaalin taloudellisen käytön niin että hukkapaloja syntyisi mahdollisimman vähän. Olen säästänyt pienet hukkapalat myöhempää mahdollista käyttöä varten.
Are you aware of where the part of your products (materials etc.) are made and by whom and in what circumstances? 
Pyrin selvittämään materiaalien alkuperän mahdollisimman hyvin. Helpointa se on suosimalla kotimaisia materiaaleja.
How do you pack your products? 
Pakkaan tuotteet kierrätettävään voimapaperiin, ympäristöystävälliseen kuplakuoreen tai aaltopahviin. Suosin paperiteippiä aina kun sitä on saatavilla!
What alternatives you prefer for the product delivery? 
Käytän ympäri vuoden polkupyörää, jossa on kärry. Suosin myös julkisia kulkuvälineitä, koska minulla ei ole autoa.
5 tips you could give someone interested in a more sustainable way of life. 
1. Pyri kierrättämään kaikki, mikä on mahdollista
2. Harkitse, mitä ostat ja suosi kotimaisia pientuottajia
3. Käytä pyykinpesussa pesupähkinöitä ja tuuleta vaatteet, joissa ei ole tahroja
4. Suosi ekologisia luonnonmateriaaleja, tulet huomaamaan eron!
5. Suosi lähimetsän marjoja ja sieniä